Miika Immonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteiskunnallinen eriarvoisuus

Mitä on meidän aikamme taloudellinen rationaalisuus?

Moni vasemmistolainen, humanisti tai muutoin herkällä sosiaalisella omallatunnolla varustettu ihminen paheksuu markkinavoimien ylivaltaa nyky-yhteiskunnassa. Taloudellisen rationaliteetin näkökulmaa painottavien odotetaan vastaavasti puolustavan yksityisomistusta, kilpailua ja vallitsevia tuloeroja. Vaikka moni yhteiskunnallinen päätöksentekijä haluaisi pitää edes jossakin määrin kiinni muistakin kuin taloudellisista arvoista, taloudellisen rationaliteetin vaatimukset ajavat hallitukset miltei poliittisesta väristä riippumatta toteuttamaan melko yhdenmukaista politiikkaa.

Kaikki mikä jää paikoilleen häviää pian pois maisemasta

Kolmella eurolla on mahdollisuus ostaa ryysyköyhille valmistettua pyttipannua halvasta ruokalasta. Ruoka ei ole terveellistä, herkullista eikä hyvää. Annos on lautasella ylösalaisin paistettu kananmuna kaiken ruokasilpun alla. Ruokasilppu sisältää paistinpannusta irronnutta nokea, pitsan jämiä, nakkimakkaran paloja, paistettuja perunoita. Annokseen kuuluu eri lautaselle asetettua perunasalaattia, leipää, sekä lasillinen vahvasti hiivalta maistuvaa kotikaljaa. Viereisessä pöydässä vanha mies syö pyttipannua hyvällä ruokahalulla.

Lesken ropo - kristillisen antamisen eetos

Raamatussa on kertomus, jossa köyhä leski antoi kaksi ropoa uhriarkkuun. Jeesus oli katsomassa tätä toimitusta ja opetti opetuslapsilleen, että "totisesti minä sanon teille: tämä köyhä leski pani enemmän kuin kaikki muut, jotka panivat uhriarkkuun". Juuri näin - tämä antoi kaiken vähästään. Kerran sitten rikas nuori mies tuli Jeesuksen luo ja kysyi, miten hän pääsee taivaaseen. Jeesus vastasi, että mene ja myy kaikki mitä sinulla on. Mies lähti murheellisena pois. Tällä kun oli niin paljon.

Talousnobelisti: Ei valoa Euroopassa

Taloustieteen Nobelilla palkittu ekonomisti Joseph Stiglitz ei näe valoa Euroopassa. Hänen mukaansa on hyvin epätodennäköistä, että Eurooppa kykenisi lähivuosina nousemaan takaisin talouskriisiä edeltävälle tasolle.

Euroopan menetetty vuosikymmen on nyt optimistisin arvio. Tällä hetkellä kysymys on enää siitä, pitkittyykö talouskriisi jopa viidentoista tai kahdenkymmenen vuoden mittaiseksi, Stiglitz toteaa Helsingin Sanomille taloustieteen nobelistien konferenssissa Saksassa.

HyvinvoiJIen yhteiskunta

Vapaavuoren mielipiteet yhteiskuntamuutoksesta ovat paikallaan. Ne etuudet, joita ammattiyhdistysliike on vuosikymmenien varrella jäsenilleen betonoineet ovat se vakavin syy eriarvoisuuden lisääntymiseen yhteiskunnassa!

Arhinmäki puolustelee 5 vuoden irtisanomissuojaa, joka ei suinkaan koske sitä siivoojaa tai koulunkäyntiavustajaa! Ammattiyhdistyspomon valitseminen SDP:n johtoon ei pelasta työttömän, määräaikaisen tai sijaisen tilannetta kuten ei minkään ammattiyhdistyspomon valinta valtiolaivan johtoon.

Arvojohtamista vai ei

Viime presidentinvaalit olivat piristävä poikkeus. Vaaleissa oli erilaisia vaihtoehtoja ja haluttiin päästä arvokeskusteluun. Vallit olivat myös ensimmäiset todelliset SOME-vaalit ihmisten hehkuttaessa omia ehdokkaitaan ja jakamalla kannatuksen osoituksiaan sosiaalisessa mediassa. Lopulta suomalaiset saivat haluamansa Amerikkalaistyylisen kaksinkamppailun kahden hyvin erilaisen ehdokkaan välillä. Ehdokkaiden arvomaailmat olivat hyvin erilaiset, mutta molemmat toivat koko valinnan ajan esille sen, että haluavat olla arvojohtajia ja tarjota koko kansan presidentin.

Diakonia on uskon ja rakkauden risteys

Kirkoista on tullut Suomessa vain hyväntekeväisyysjärjestöjä! Onneksi näin ei ole vielä tapahtunut, mutta uhkakuva on suuri, kun lakataan julistamasta sanomaa Jumalan valtakunnasta teoin. Keskeisempää kuin huuta sanoin, on kuiskata hiljaa tekojen kautta. Kun kristillinen yhteisö ei enää toimi näin, siitä tulee vain yksi hyväntekeväisyysjärjestöistä (joita maassamme kyllä riittää). Se menettää silloin hengellisen pohjansa. Sillä ei ole enää merkitystä kuinka paljon kirkko jakaa rahaa tai kuinka suuria massoja se kohtaa diakoniatoimintansa kautta. Merkitys on vain sillä, mikä on työn luonne.

Sosiaalinen pisteytys rikkoisi ihmisoikeuksia

Suomalaisessa arkitodellisuudessa on viimeisten 100 -vuoden aikana nähty ja koettu monia yhteiskunnallisia arvotuksia. Omistamisen ja varattomuuden välinen kuilu on saatu kurotuksi lähes umpeen 70-80 -lukujen aikana. Erityisesti kaupunkiyhteisöiden työntekijöiden toimeentuloa on turvattu vuokra-asunnoin, jotka ovat tarjonneet heikommin toimeentuleville mahdollisuuden  kohtuuhintaiseen asumiseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä