Miika Immonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Yle:n vaalikone

Täytin vaalikoneen pelkillä "En osaa sanoa" -vastauksilla. Mikä puolue voitti?

Tiedän, että vaalikoneen tai ylipäätään mielipidekyselyn täyttäminen on hankalaa. Siis se yksinkertainen tehtävä, että täytyy valita akselilta: Täysin eri mieltä – En osaa sanoa – Täysin samaa mieltä. Siksi tein testin Yle:n vaalikoneessa, mikä puolue olisi minulle sopivin, jos en osaisi muodostaa omaa mielipidettäni. Tulokset voi myös kääntää toisinpäin. Listan lopussa olevilla puolueilla tai liikkeillä on vahvimmat mielipiteet suuntaan tai toiseen.

Ylen(määräinen) mieliharmi

Suomalainen aikuisväestö tietää ja tuntee Ylen, jonka on julkisen palvelun ohjelmatoiminnassa tuettava kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla mm. vuorovaikutusmahdollisuuksia. Asia on kirjattu lakiin. Kuntavaaliehdokkaille on ollut vastinetta Yle-verolle ylen määrin, kun vastausaika Ylen vaalikoneeseen ilmoitettiin päättyväksi eilen sunnuntaina. Erilaisten hankaluuksien vuoksi aikaa piti vielä viimeisenä vastauspäivänä jatkaa.

Yle ja "pienpuolueet"

Yle vietti maanantaina "pienpuolueiden päivää", eli poikkeuksellisesti antoi näkyvyyttä myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille. Todella hienoa - joskin vielä hienompaa toki olisi, jos näitä huomioitaisiin joskus muinakin päivinä. Päivän kunniaksi Yle julkaisi uutisen, jossa pohdiskeltiin ensimmäisen eduskuntapaikan saamisen hankaluutta. Puolueet on kuvattu hauskasti tonttuina.

Takamusta paahdetaan kansanvallan nuotiolla?

Vaalipäiväkirja No. 9. - 28. helmikuuta 2015

Etelä-Amerikan intiaanien keskuudessa tuomarin ja vallanpitäjän osa ei ollut helppo. Erään kertomuksen mukaan paikallisen päällikön ja tuomarin istuimen alle laitettiin virallisissa tilaisuuksissa kuuma hiillos.

Tuomarin oli pakko hikoilla ja suorittaa tehtäväänsä. Takamuksen oli kärsittävä.

Tarina on ehkä vertauskuvallinen mutta se kertoo siitä erinomaisesta periaatteesta, jonka mukaan valitun johtajan on aina muistettava vastuunsa ja tehtävänsä. Kansanvallan puolesta on hikoiltava.

**

Yle:n vaalikone ja vaalikoneet yleensä

Täytin eilen eilen Yle:n vaalikoneen kysymykset. Seuraavassa siitä saamani tulos.


!. Olli Rehn Keskusta 82%
2. Marcus Rantala RKP 81%
3. Martin Ylikännö Keskusta 81%
4. Miapetra Kumpula-Natri SDP 80%
5. Niklas Andersson KD 80%
6. Antti Häkkänen Kokoomus 79%
6. Andrei Nahkala KD 79%
6. Petri Sarvamaa Kokoomus 79%
9. Pia Kauma Kokoomus 79%
9. Jukka-Pekka Kuokkanen KD 79%

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä