Miika Immonen

Diakonia on uskon ja rakkauden risteys

  • Diakonia on uskon ja rakkauden risteys
Kirkoista on tullut Suomessa vain hyväntekeväisyysjärjestöjä! Onneksi näin ei ole vielä tapahtunut, mutta uhkakuva on suuri, kun lakataan julistamasta sanomaa Jumalan valtakunnasta teoin. Keskeisempää kuin huuta sanoin, on kuiskata hiljaa tekojen kautta. Kun kristillinen yhteisö ei enää toimi näin, siitä tulee vain yksi hyväntekeväisyysjärjestöistä (joita maassamme kyllä riittää). Se menettää silloin hengellisen pohjansa. Sillä ei ole enää merkitystä kuinka paljon kirkko jakaa rahaa tai kuinka suuria massoja se kohtaa diakoniatoimintansa kautta. Merkitys on vain sillä, mikä on työn luonne. Diakonian luonteen mielletään olevan rukouksesta nousevaa julistusta tekojen kautta. Kun rukous unohtuu, unohtuu kaikki.

Diakonia nähdään maassamme liiaksi vain työntekijöiden velvollisuutena. Se on kuitenkin jokaisen kristityn oikeutus. Vallalla on materialismin voimistuminen. Tuntuu, että mitä enemmän me ihmiset tyydytämme rahan rakastamisen himoamme, sitä enemmän yhteiskunnassa on nälkää ja puutetta. Kirkkojen sanomalla on siis selkeä paikka.

Diakonia on uskon ja rakkauden risteys, jossa konkretisoituu lähettämissanat …palvelkaa Herraa iloiten. Kirkkojen pitäisi terävöittää sanomaansa, jotta ne voisivat tarjota jäsenilleen hengellistä elämää uudistavia löytöjä, muuten niiden uhkana on hengellinen näivettyminen ja muuttuminen palvelulaitoksiksi. Kristinuskon sanomaa on huomion kiinnittäminen syrjäytyneisiin ja sanoman ydin pelastus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Voin yhtyä erään piispan näkemykseen aamuhartauksista. " Hiiri se kissalle takkia ompeli." Poikkeuksiakin toki on, mutta yleisvaikutelma on heikko. Onneksi aamuhartaudessa luetaan raamattua ja virsissä on voimakasta sanomaa.

Pekka Pylkkönen

Surullista että uskonto pitää vetää kaikkeen mukaan. Julistamalla satuolentoja tekee itsestään vain vähän hassahtaneen oloisen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jospa Pekka tekisit parannuksen, niin saisit Sinäkin rauhan sydämeen.

Käyttäjän miikaimmonen kuva
Miika Immonen

Diakonia on kristinuskon ytimestä nousevaa hyväntekeväisyyttä. Kun siis kirjoittaa diakoniasta, tulee se uskontokin mukaan vetää. ;)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olet oikeassa. Kun kirkko alenee diakonian tasolle, sillä ei ole enää oikeutusta olla kansankirkko. Mikä tahansa instanssi voisi ottaa sen paikan. -Minusta kirkon pitäisi täysin eriytyä valtion alaisuudesta,jotta se voisi tehdä asioita joita se haluaa tehdä. Nythän eduskunta hyväksyy tai hylkää kirkkolain esitykset ja muutokset,eli kirkon oppi riippuu politiikasta ja sen muutoksesta. -Jos kirkko haluaisi palata takaisin tehtäviensä ääreen - mitä tänäkin maailman aikana todella tarvittaisiin -sen täytyisi olla itsenäinen, jotta voisi toteuttaa omaa politiikkaansa.
Näin kirkko näyttäisi,mihin se todella uskoo. Minusta tällaisella kirkolla olisi enemmän uskottavuutta myös kansalaisten silmissä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Kirkoista on tullut Suomessa vain hyväntekeväisyysjärjestöjä!»

Täh? Evl-kirkko käyttää tiettävästi vain 10% tuloistaan diakoniaan ja muuhun "hyväntekeväisyyteen". Muu menee pappien palkkoihin, kiinteistöihin ja toimintakuluihin. Sikäli varmasti on, että jos haluaa antaa rahaa hyväntekeväisyyteen, sitä varmastikaan ei kannata antaa kirkolle, jolle tuo marginaalinen hyväntekeväisyys on vain markkinointia.

Mitään muuta relevanttia yhteiskunnallista roolia kirkolla ei sitten olekaan. En aivan ymmärrä ajatusta, että kirkko pitäisi muuttaa 90% satujenkerronta-organisaatiosta 100% satujenkerronta-organisaatioksi. Mutta miten vain.

Käyttäjän miikaimmonen kuva
Miika Immonen

Kirkoilla on kyllä moniakin rooleja yhteiskunnassamme. Se on ihmisestä kiinni miten näkee kirkkojen työn, eli onko se vain satujenkerrontaa. Kirkko tekee kyllä hyvää ja toivon, että tekee vielä enemmänkin, mutta muistaen oman identiteettinsä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

"Joka uskossa ja rakkaudessa antaa vesilasin, hän ei ole palkatta jäävä."

Toimituksen poiminnat